fredag 13 april 2007

Grant McLennan

På tal om Go-Betweens... bandets sångare och kompositör, Grant McLennan, dog i sömnen för nästan exakt ett år sedan. Bandet hade då just fått ny luft under vingarna med "Oceans Apart", det tredje av deras 2000-talsalbum. Go-Betweens har ju en ganska speciell historia. De splittrades 1989 och det dröjde 12 år innan gruppen återbildades 2001.

Jag har just läst en minnestext över McLennan, skriven av Robert Forster, den andre sångaren och kompositören i gruppen. McLennan var den som skrev de låtar som Go-Betweens i en bättre värld hade haft hits med, som "Bye Bye Pride", "Streets of Your Town" och "Right Here".

Forster skriver bl.a. "His refuge was art and a romantic nature that made him very lovable, even if he did take it to ridiculous degrees. Here was a man, who in 2006, didn't drive; owned no watch or wallet, no credit card, no computer. He would only have to hand in his mobile phone and bankcard to be able to step back into the gas-lit Paris of 1875, his natural home".

Kommer osökt att tänka på McLennan när jag läser Lasse Åberg & Sture Hegerfors bok "Nödbroms - handbok för framsynta bakåtsträvare" från 2001, en tidig varning för de negativa effekterna av teknostress. Åberg och Hegerfors är kanske överdrivet ängsliga i sin oro över den "nya tekniska revolutionen", och den hastighetsdyrkan som denna har lett till. Men det finns en hel del tänkvärt i boken. Som detta:

"Frågan som fler borde ställa sig är hur långt utvecklingen mot det allt snabbare kan framskrida. Det borde i rimlighetens namn finnas en gräns för hur snabb människan kan bli. Med farten riskerar man att sammanhangen och helheten suddas ut. Humanismen har en påtaglig tidsaspekt. Det humanistiska perspektivet är förknippat med långsamhet, att ta sig tid att tänka, och att känna efter och hysa medkänsla med andra människor. Det krävs inte bara förmåga utan också tid till att kunna leva sig in i hur andra känner. Det är när tiden upphör att jaga oss som vi är i stånd till starka upplevelser".

Grant McLennan hade nog nickat instämmande.

Lyssningstips: Go-Betweens - Cattle and Cane

Lästips: Otto Friedrich - Paris på Manets tid

3 kommentarer:

Poppins sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Poppins sa...

Intressant och tankeväckande. Slow food har man ju hört talas om. Vi kanske skulle starta en ny rörelse - Slow thoughts!
Länge leve humanismen!

Eva Agnes sa...

Hej kapten Haddock!
Kul med din blogg. Kan berätta att när jag var med sonen och hans kompisar och såg en Tintinfilm (för hundra år sedan!!) skrattade jag så att det ekade i biograflokalen åt just, kapten Haddock. Gud, vad rolig han var.Jag fick inte sitta jämte sonen den gången. Antagligen anade han att jag skulle skratta högt och ohämmat.
Lycka till med din blogg även om jag inte kan hjälpa dig med whiskykännare. Jag kommer att titta in då och då.
Eva Agnes