måndag 23 april 2007

Howard Hodgkin

Ända sedan jag var och såg en utställning på Galleri Malen i Landskrona 1998 har Howard Hodgkin varit en av mina absoluta favoritkonstnärer. Till vänster ses ett av verken på utställningen, en färgetsning som heter "David's Pool" från 1979. Howard Hodgkin är en engelsk konstnär, född 1932, som anses vara en av de främsta koloristerna idag. Han blev adlad 1992 och räknas tillsammans med David Hockney, Francis Bacon och Lucian Freud till de mest framstående engelska konstnärerna efter andra världskriget. Det är förresten David Hockneys swimmingpool ni ser här uppe till vänster. Efter ett besök hemma hos sin vän gjorde Hodgkin etsningen utifrån sin minnesbild av poolen .

Minnesbild ja. De flesta av Hodgkins verk är resultaten av minnesbilder. Han har en teknik som han nog är helt ensam om. I hans ateljé hänger de halvfärdiga målningarna bak och fram, dvs. med motivet inåt, mot väggen. När Hodgkin drar sig till minnes något om en händelse eller plats, vänder han på den aktuella målningen och gör några penseldrag.

Detta kan inträffa under en relativt lång tidsperiod, och därför är de flesta av hans oljemålningar daterade över flera år. Som den här till höger; "Dinner at the Palazzo Albrizzi", som är daterad 1984-88. Den är alltså resultatet av Hodgkins minnesbilder av en middag i
ett venetianskt palats någon gång i början av 80-talet.

Karaktäristiskt för Hodgkin är färgexplosionerna. de
enstaka breda dragen med färg, prickarna och inte minst det faktum att han även har målat på ramen. Det sistnämnda har blivit ett slags signum för honom.

Hodgkin kan dock även måla med finstämda färger. Han är också en av de få konstnärer som har lite humor. Ett exempel är "Small Henry Moore at the Bottom of the Garden" (1975-77) här till vänster. Henry Moore var ju en berömd engelsk skulptör. Hodgkin har dock inte någon speciellt hög uppfattning om honom. Han har därför placerat Moores skulptur längst ned i trädgården i den här målningen. Om man tittar lite nämare och har lite fantasi så kan man kanske se vad skulpturen föreställer.

Howard Hodgkin har alltså blivit adlad för bl.a. de här målningarna. Av någon anledning avböjde David Hockney sitt adelskap 1990.

4 kommentarer:

Poppins sa...

Hodgkin är jätteintressant. Hans teknik låter helt vansinnig - att han målar lite då och då under flera år på samma tavla. Men den fungerar för honom.
Vem gillar du bäst, Hodgkin eller Hockney?

Birgittas minnen sa...

Hodgkin är en ny bekantskap för mej, är inte alltför bevandrad i konsthistorien även om jag har mina favoriter. Fick tips av din fru att titta in och det kan nog bli spännande. Det är alltid kul att lära sig något nytt som är intressant.

Haddock sa...

Det är svårt att säga vem jag gillar bäst av Hodgkin och Hockney. Hodgkin kan ibland bli lite för mycket med sina färgexplosioner. Hans målningar ska man helst se en i taget. Fast Hockney har på senare år gått mer och mer mot de starka färgerna som i Grand Canyon-målningarna och motiven från Yorkshire. Utställningen på Galleri Malen 1998 med Hockney och Hodgkin var nåt alldeles extra för mig. Synd att man inte hade pengar att köpa något med. Man kan få en etsning av Hockney för 10 - 15 000 kr och det är säkert väl investerade pengar.

Anonym sa...

Hittade till din sida och måste säga att Hodgkin var totalt okänd för mig men håller med dig. Gillar verkligen hans tavlor, vilken färg och känsla!