söndag 30 december 2007

CD-favoriter III: Randy Newman - Good Old Boys (1974)


Det är svårt att välja ut ett enda specifikt favoritalbum från Randy Newmans repertoar. Under 60- och 70-talet levererade han det ena mästerverket efter det andra: "Randy Newman", "12 Songs", "Sail Away", "Little Criminals"... Men om jag måste välja ut ett enda så blir det "Good Old Boys", som också är hans enda tema-album.

Temat är den amerikanska södern, och Newman tar fram många olika aspekter: slaveri, rasism, fattigdom, alkoholism och politik. Texterna är som vanligt lätt cyniska, med den där typiska Newmanska svarta humorn som krydda.

Albumets huvudperson jobbar på stålverket i staden Birmingham, där han bor tillsammans med sin hustru Marie och sin folkilskna hund, "the meanest dog in Alabam', get em Dan". Han är en riktig sydstatare vilket inte minst framgår av "Rednecks": "we talk real funny down here, we drink too much and we laugh out too loud, we´re too dumb to make it in no Northern town, and we're keeping the niggers down". Paradoxalt nog är låten också ett angrepp på hycklande nordstatare "who has set the nigger free... yes he´s free to be set in a cage in Harlem in New York City".

Lovsången till hustrun,"Marie", är en av Newmans absolut vackraste kompositioner, men man förstår att allt inte står rätt till i äktenskapet när man hör drinkarsången "Guilty". Här använder han dissonanta stråkar för att verkligen få fram den lätt berusade stämningen.

Några av låtarna har koppling till Huey P. Long som var senator i Louisiana på 30-talet. "Kingfish" handlar om Longs reformationspolitik och "Every Man a King" är rätt slätt Longs kampsång tagen rätt upp och ner. Long mördades 1935.

På plattan finns också den legendariska "Louisiana 1927", där Newman använder stråkarna till att beskriva det stigande vattnet vid Mississippi-flodens stora översvämning det året. Newman beskriver cyniskt president Coolidges patetiska besök i översvämningsområdet och man kommer osökt att tänka på president Bush och katastrofen i New Orleans.

Det finns en del textmässigt lätt märkliga låtar, som den poppiga "Naked Man" och "A Wedding in Cherokee County", om kärleken till och giftermålet med en mentalsjuk kvinna.

Randy Newmans pianospel är distinkt rakt igenom och gräddan av 70-talets kompmusiker är med på plattan, dessutom Ry Cooder och delar av the Eagles.

Men framförallt är det Newmans orkesterarrangemang som är helt utsökta. Han målar med en palett som verkligen frammanar den amerikanska södern. Man kan förstå att han har tre berömda farbröder som skrivit och arrangerat filmmusik för Hollywood (totalt 56 Oscarsnomineringar, själv har han hittills 16 nomineringar...).

Plattan avslutas med den andra drinkarlåten, "Rollin", där huvudpersonen förgäves försöker oss att förstå att allt är bara bra med honom: "Let me tell you what I do... I sit here in this chair... I pour myself some whiskey... and watch my trouble vanish into thin air"...

"Good Old Boys" betraktas numera närmast som ett amerikanskt nationalmomument av kritikerna. Den kom ut i en nyutgivning häromåret, med en extra-CD, "Johnny Cutler's Birthday", med annorlunda tidiga versioner av låtarna på skivan.

Inga kommentarer: