söndag 28 oktober 2007

Signerade böcker

Jag måste erkänna det. Jag har börjat samla på signerade böcker. Har tvekat länge, men nu när man kan skicka efter helt nya signerade böcker direkt från Hatchards i London så kan man bara inte låta bli. De kostar dessutom inte mer än en vanlig bok utan signering.

Jag är lite kluven inför det här med signerade böcker. Å ena sidan tycker man ju att det är innehållet, texten, som är det viktigaste med boken. Å andra sidan är det något speciellt med en bok som författaren har haft i sin hand och dessutom skrivit sitt namn i.

Dessutom kan signerade böcker nuförtiden vara en ren investering. Läste att en signerad förstaupplaga av den första boken i Harry Potter-serien, "Harry Potter and the Philosophers's Stone", nyligen såldes för 19 500 pund. Den första tryckningen omfattade endast 500 exemplar och de flesta av böckerna gick direkt till olika bibliotek, därav priset.

Böcker behöver inte alltså längre vara gamla för att ha ett stort samlarvärde. Det är dessutom frapperande att de mest åtråvärda nya samlarobjekten är barn- och ungdomsböcker. En som definitivt matchar J K Rowling när det gäller samlarvärde är Philip Pullman vars fantasytrilogi "His Dark Materials" är till salu på http://www.abebooks.com/ för 38 300 dollar.

Har faktiskt funderat på att köpa "His Dark Materials" - ja inte för 38 300 dollar utan i stället den svenska upplagan, "Guldkompassen". Serien kan tydligen med fördel läsas även av vuxna.

Att köpa signerade exemplar av de böcker som förhandsnomineras till Booker-priset varje år kan också vara en god investering. Det är betydligt bättre chans att vinna än på lotto. Om man var förutseende att köpa årets vinnare, Anne Enrights "The Gathering" signerad, för normalt pris ca 200 kr, så är man nu ägare till en bok som är värd ca 4 - 7 000 kr...

Själv köpte jag ett signerat exemplar av Nicola Barkers förhandsnominerade "Darkmans" för ca 300 kr - mest för att jag var intresserad av innehållet får jag kanske säga... Nu är den värd ca 1 500 kr.

Hm... det är väl därför man är lite kluven inför det här med att samla böcker - att se boken som en ren investering. Det förutsätter ju att man ska sälja boken någon gång i framtiden... och det vill man ju inte så gärna !

3 kommentarer:

Lily of the valley sa...

Önskar dig en God Jul o ett Gott Nytt År :)
kram Lily

Poppins sa...

God jul, Haddock!
önskar Poppins

PS Vore kul med ett nytt inlägg...

Anonym sa...

maste kolla:)